Świąteczne Pierniczki

Jest to idealny czas na wspólne pieczenie pierników. Pamiętajmy, że aby były najsmaczniejsze muszą trochę „odpocząć” zamknięte w szczelnym pudełku.
Składniki:
· 2 szklanki mąki
· 2 łyżki miodu
· 3/4 szklanki cukru
· 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
· 1/2 torebki przyprawy piernikowej
· 1 łyżka masła
· 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
· około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
Przygotowanie:
Mąkę należy przesiać na stolnicę, wlać miód i wymieszać . Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, masło i jedno jajko. Następnie dolewamy stopniowo mleko i zagniatamy na gładką masę. Stolnicę posypujemy maką i rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 1 cm. Foremkami wykrawamy kształty pierniczków. Cisteczka wykładamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180stopni C na 15 minut. Po upieczeniu dekorujemy pierniczki lukrem i dodatkami według własnego uznania. Przechowujemy szczelnie zamknięte.