Świąteczne Pierniczki

Jest to idealny czas na wspólne pieczenie pierników. Pamiętajmy, że aby były najsmaczniejsze muszą trochę „odpocząć” zamknięte w szczelnym pudełku.

 

Składniki:

·         2 szklanki mąki

·         2 łyżki miodu

·         3/4 szklanki cukru

·         1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

·         1/2 torebki przyprawy piernikowej

·         1 łyżka masła

·         1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)

·         około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

 

Przygotowanie:

Mąkę należy przesiać na stolnicę, wlać miód i wymieszać . Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, masło i jedno jajko. Następnie dolewamy stopniowo mleko i zagniatamy na gładką masę. Stolnicę posypujemy maką i rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 1 cm. Foremkami wykrawamy kształty pierniczków. Cisteczka wykładamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180stopni C na 15 minut. Po upieczeniu dekorujemy pierniczki lukrem i dodatkami według własnego uznania. Przechowujemy szczelnie zamknięte.

Współpraca